TIETOPANKKI

Tietopankista löydät kaiken tarvittavan tiedon lisäravinnevalikoimastamme.

Jos et löydä kysymykseesi vastausta, ota yhteyttä! Autamme enemmän kuin mieluusti!

PRE WORKOUT – RAGE JUICE

PWO, Boosteri, laturi… Ennen treeniä vedettävällä jauheella on monta nimeä! Nykyään PWO -valmisteita on olemassa  karkeasti kahdenlaisia; Stimulantteja sisältäviä, ja stimulantti vapaita. Rage Juice kuuluu näistä ensimmäiseen  kategoriaan sisältäen tehokkaan annoksen stimulantteja, eli elintoimintoja kiihdyttäviä aineita. Tällaisella PWO -valmisteella on erityisesti piristävä vaikutus, tuoden energiaa ja focusta kovaan treeniin.

Rage juice sopii kaikille treenaajille, jotka kaipaavat extra boostia kovaan treeniin. Stimulanteille yliherkkien ihmisten ei kuitenkaan tulisi yleisesti käyttää tällaisia valmisteita. Jos et ole varma omasta herkkyydestäsi, kokeile ensimmäisellä kerralla esimerkiksi puolikasta annosta, (10g) ja katso miten reagoit.

Hyvä nyrkkisääntö on ottaa PWO:ta vain silloin, kun oikeasti sitä tarvitsee. Tämä voi olla esimeriksi tilanne, jossa tunnet  olosi hieman väsyneeksi ja kaipaat piristystä ennen treeniä. Toinen potentiaalinen käyttötapa voi olla vain ennen  kovimpia treenejä, kuten vaikka jalat tai selkä.  

Myös yhtäjaksoiseen käyttöön on argumenttinsa. Esimerkiksi Rage Juicen ainesosista beta-alaniini on sellainen, jonka täydet hyödyt nähdään vasta silloin, kun elimistöön on kertynyt sitä riittävä määrä. Elimistö kuitenkin kehittää myös  väistämättä oman toleranssinsa stimulanteille. Tämä on yksilöllistä henkilöstä riippuen, mutta hyvä nyrkkisääntö on  pitää 1-2 viikon tauko vähintään 6-8 viikon yhtäjaksoisen käytön jälkeen, tai silloin, kun et enää tunne valmisteen  hyötyjä treenissä.

EAA – ANABOLIC SAUCE

EAA tulee englannin kielen sanoista ”essential amino acids” eli välttämättömät aminohapot. Aminohappoja on yhteensä olemassa 20 ja välttämättömiin näistä kuuluu 9. Välttämätön tässä yhteydessä tarkoittaa sitä, että ihmiskeho ei ole kykeneväinen itse tuottamaan näitä aminohappoja. Näin ollen tarvitsemme nämä aminohapot ulkoista kautta eli joko ruuasta tai lisäravinteista. Aminohapot ovat karkeasti proteiinien ”rakennuspalikoita” ja niitä tarvitaan mm.  proteiinisynteesiä eli lihaskasvua varten, mutta myös muita toimintoja kuten energian tuotanto, aivojen  välittäjäaineita ja maksan toimintaa varten. Kun ihminen syö proteiinia, pilkkoo keho sen osiin eri aminohapoiksi  elimistön tarkoituksia varten. Näin ollen EAA on siis ikään kuin valmiiksi pilkottua proteiinia eli se imeytyy  mahdollisimman nopeasti ja helposti. Oleellisin hyöty treenajalle on proteiinisynteesin lisääminen, joka johtaa mm.  parempaan palautumiseen ja lihaskasvuun.

EAA sopii kaikille treenaajille, jotka haluavat maksimoida lihaskasvun ja palautumisen kovasta treenistä. Henkilölle,  jolla esimerkiksi kaikki heratuotteet käyvät vatsan päälle, voi EAA osoittautua paremmaksi vaihtoehdoksi myös treenin  jälkeen. Vegaanisten diettien ongelma on toisinaan se, ettei kasvisproteiinilähteistä saada kaikkia yhdeksää välttämätöntä aminohappoa. Näin ollen vegaani treenaaja voi myös hyötyä EAA:n nauttimisesta aterioiden  yhteydessä. Verrattuna esimerkiksi heraisolaattiin, EAA luo myös lyhyemmän ja kevyemmän insuliinipiikin puhtautensa johdosta. Tällöin EAA voi myös olla ykkös vaihtoehto rankalle dietille, jolloin halutaan täydentää  päivittäistä proteiinin saantia minimaalisilla kaloreilla.

EAA:ta voi käyttää niin usein, kuin haluaa, eikä siitä tarvitse erikseen pitää taukoa.

EAA:ta voi käyttää monella tapaa, kuten treeniä ennen, sen jälkeen tai sen aikana. Suosituin tapa on käyttää EAA:ta  ”intra” -juomassa, eli treenin aikana veden seassa antamassa lihaksille polttoainetta ja estämässä lihasproteiinin  rikkoutumista. Maksimaaliseen hyötyyn suosittelemme sekoittamaan mukaan myös Muscle Fuel -hiilihydraatti  valmistettamme. Kun halutaan treenata tyhjällä mahalla, mutta silti saada proteiinien hyödyt, sopii EAA keveytensä vuoksi  monesti parhaiten täydentämään kehon proteiinin saantia ja energian tuotantoa. 

BCAA sisältää vain seuraavat aminohapot; Leusiini, isoleusiini ja valiini. Nämä ovat jo osana EAA:n sisältämiä yhdeksää  välttämätöntä aminohappoa. BCAA ei siis sisällä kuin 3 välttämättömistä aminohapoista! Jotta BCAA:sta saataisiin täydet hyödyt, tulisi puuttuvat 6 aminohappoa siis saada riittävässä määrin ravinnosta. On olemassa myös jonkin verran näyttöä potentiaalisesta riskistä, jos puuttuvia aminohappoja ei saada BCAA:ta käyttäessä, luodaan jopa katabolinen tila kehon ikään kuin väkisin repiessä puuttuvat aminohapot muualta. EAA on siis kokonaisuutena  huomattavasti parempi valinta! 

Vaikka moni valmistaja myy lisäravinteita ”EAA” nimellä valitettavan usein kuitenkin huomaa, että tuote sisältääkin  esimerkiksi vain 8 välttämätöntä aminohappoa kaikkien yhdeksän sijaan. Ravinnosta puhuttaessa proteiininlähteet on monesti jaettu karkeasti kahteen osaan; Täydellisiin ja epätäydellisiin. Täydelliset proteiininlähteet sisältävät kaikki 9 aminohappoa, kun taas epätäydellisistä puuttuu yksi tai useampi aminohappo. PTVLABSin Anabolic Sauce sisältää kaikki 9 aminohappoa, eli voit olla varma saavasi täyden ja laadukkaan EAA -valmisteen.

WHEY PROTEIN – GAIN SOUP

Whey protein eli hera proteiini on laadukas proteiinin lähde, joka tuotetaan maidosta. Siitä on suodatettu minimiin kaikki ylimääräinen pois. Tilalle jää vain sitä itseään eli proteiinia! Tuote on hyvin vähärasvainen ja siinä on todella vähän hiilihydraattia ja laktoosia. Heraproteiinia voit käyttää aterioiden yhteydessä lisäämään proteiinin saantia tai treenin jälkeen palautusjuomana. 

Toisin, kuin moni luulee, hera proteiini on yksi parhaita ja puhtaimpia mahdollisia proteiinin lähteitä, vaikka jauheen muodossa onkin. Se sisältää myös kaikki välttämättömät aminohapot. Hera sisältää erityisesti korkean määrän leusiinia, joka on kaikista  ”anabolisin” aminohappo. Laatuproteiinin hyötyjä tuskin tarvitsee rautalangasta kenellekkään vääntää, mutta  treenaajalle olennaisinta on tietysti lihaskasvun ja palautumisen edistäminen proteiinisynteesin kautta. 

Hera proteiini sopii aivan kaikille, jotka haluavat täydentää päivittäistä proteiinin saantiaan, oli se sitten  palautusjuoman, aterian tai ateriankorvikkeen muodossa. ”Puhtautensa” vuoksi se on yleensä hyvä vaihtoehto  erityisesti painonpudottajalle, rasvan ja hiilihydraatin määrän ollessa minimoitu. Laadukas hera proteiini, kuten Gain Soup on vähälaktoosinen ja sopii siksi hyvin myös herkkävatsaisille. On silti hyvä ottaa huomioon, että se pitää sisällään pienen määrän laktoosia, mikäli sairastaa laktoosi-intoleranssia.

Hera proteiinia voi käyttää päivittäin ilman ongelmaa. Suositeltavaa ei tietenkään ole ottaa koko päivän proteiininsaantia pelkästä hera proteiinista, sillä elimistö tarvitsee kiinteistäkin lähteistä tärkeitä vitamiineja ja ravintoaineita. 

Hera proteiinia on optimaalista käyttää esimerkiksi lisänä aterian kyljessä tai palautusjuomana.

CREATINE – POWER POWDER

Creatine eli kreatiini on aine, jota löytyy elimistössä luonnostaan ja ihminen tuottaa sitä noin yhden gramman päivässä. Sitä esiintyy ravinnossa pääasiallisesti punaisessa lihassa ja kalassa. Kreatiini auttaa lihaksia tuottamaan energiaa  korkean intensiteetin ja raskaan kuorman harjoitteissa ja erityisesti sen monohydraatti muoto onkin heran ohella yksi  tutkituimpia ja toimivimpia lisäravinteita. Näyttö kreatiinista kuntosalitreenaajan vakiovarusteena on kiistaton.  Lukuisat tutkimukset ovat todenneet, kuinka se voi kasvattaa lihasmassaa, voimaa sekä palautumis- ja suorituskykyä  harjoitteissa. Pähkinänkuoressa, kreatiinin hyöty lisäravinteena perustuu siihen, kuinka se nostaa elimistösi  kreatiinifosfaatti tasoja. Kreatiinifosfaatti puolestaan on ikään kuin varastoitua energiaa lihassoluissa ja auttaa kehoa  tuottamaan enemmän ATP:ta, joka on korkea energinen molekyyli ja auttaa kehoa suoriutumaan paremmin  rasituksen alla, kuten lihaskunto- tai voimaharjoittelussa. Harva treenaaja tietää, että kreatiinin hyödyt eivät keskity  pelkästään lihaskasvuun ja harjoitteisiin, vaan sillä on myös lukuisia muita terveyshyötyjä, kuten neurologisien  sairauksien ehkäisy ja kognitiivisten kykyjen, kuten muistin parantaminen. Kreatiini pakkaa lihaksiin nestettä, jolloin hetkellinen nopea painonnousu kreatiinin aloittamisen jälkeen on odotettavissa. 

Kreatiini sopii kaikille perusterveille treenaajille, jotka haluavat maksimoida suorituskykynsä. Muinoin on liikkunut huhuja, että kreatiinin käyttö ei olisi turvallista. Kuten on kuitenkin aiemmin todettu, on se yksi tutkituimpia lisäravinteita  koko maailmassa ja tutkimuksissa terveillä henkilöillä ei ole havaittu vaarallisia haittavaikutuksia, kun annossuosituksia  on noudatettu.  

Vanha ja yleispätevä kreatiinin annostus on 5 grammaa päivässä. Nykypäivänä tätä on kuitenkin tarkennettu, ja jopa 10  grammaa päivässä voi olla hyödyllinen annos esimerkiksi henkilöille, joilla on paljon lihasmassaa tai korkea aktiviteettitaso. Toisaalta taas jopa alle 5 gramman annoksilla on todettu hyötyjä. Optimaalinen annostus on siis yksilöllistä. Esimerkiksi vegaaneilla on tutkitusti tavallista pienemmät kreatiinivarastot, jolloin kreatiinin käytöstä  lisäravinteena voi olla tavallista enemmän hyötyä ja isommalle annokselle perusteita. Hyvä nyrkkisääntö ”maksimaaliselle” annokselle on kuitenkin n. omapaino/100, eli 60kg henkilölle 6g päivässä ja 100kg henkilölle 10g  päivässä. Koska kreatiini pakkaa lihaksiin nestettä, on suositeltavaa huolehtia riittävästä vedensaannista kreatiinia  käyttäessä. 

Kreatiinin käytössä puhutaan usein ”latausjaksosta”. Tällä viitataan siihen, kuinka otetaan isompaa määrää  ensimmäiset 5-7 päivää, jotta kehon kreatiinitasot nousisivat optimaaliselle tasolle mahdollisimman nopeasti.  Tavallisesti sopiva annostus latausjakson aikana on n. 5 kertaa normaali annostuksesta. Eli esimerkiksi 5g ylläpito  annoksen kohdalla 25g. Latausjakson aikana annos kannattaa jakaa osiin pitkin päivää, sillä isosta määrästä kerralla voi  joillekkin aiheutua vatsakipua tai pahoinvointia. Latausjakso ei ole pakollinen, sillä elimistön kreatiinitasot nousevat  myös normaalilla ylläpito annoksella ennen pitkää optimaalisiksi.

Kreatiinia voi käyttää päivittäin, eikä siitä tarvitse ottaa taukoja.

Päivittäin runsaan nesteen kera. Optimaalisin ajankohta ottaa kreatiinia on yleisesti todettu olevan treenin ympärillä, joko ennen tai jälkeen. Kreatiini menee siis kätevästi esimerkiksi joko PWO -juoman tai palautusjuoman seassa.  Lepopäivinä on suositeltavaa myös ottaa ylläpito annos, mutta silloin ajankohdalla ei ole juurikaan merkitystä.

MUSCLE FUEL – CARBS

Lihakset tarvitsevat kovassa harjoittelussa polttoainetta glykogeenin muodossa. Glykogeenia saadaan  hiilihydraateista. Muscle Fuel on laadukas hiilihydraattivalmiste, joka tuo energiaa ja parempaa palautumista kovaa treenaavalle. Hiilihydraatit treenin aikana auttavat myös pitämään verensokeria koholla, taaten tasaisen ja  energiatäytteisen treenin ja tarvittaessa selviämään hyvin myös pitkästä treenistä. 

Kenelle tahansa, joka treenaa kovaa ja tarvitsee lisäenergiaa treeniin ja palautumiseen. Suositellaan myös erityisesti  treenaajille, joita saattaa alkaa heikottaa kesken treenin. Tämä johtuu yleensä pudonneesta verensokerista ja  tyhjentyneistä energiatasoista, joihin Muscle Fuel auttaa!

Aina tarvittaessa, erillistä taukoa ei tarvita. On hyvä kuitenkin huomioida, että hiilihydraatit ovat energiaa ja näin ollen sisältävät kaloreita. Tavoitteellisen laihduttajan kannattaa siis ottaa tämä päivittäisessä kokonaisenergiansaannissaan  huomioon.

Ennen treeniä, sen jälkeen tai sen aikana, tarkoitusperästäsi riippuen. Ennen treeniä nautittu hiilihydraatti antaa boostia tulevaan treeniin jos viimeisestä ateriasta on kulunut jo pidempi aika. Treenin aikana nautittu hiilihydraatti auttaa jaksamaan paremmin ja pitempään ja yhdistettynä Anabolic Sauce EAA -valmisteen kanssa käynnistää  palautumisprosessin jo treenin aikana. Muscle Fuel sopii hyvin myös nautittavaksi treenin jälkeen esimerkiksi Gain Soup -heraisolaatin kanssa tuhdimman palautusjuoman muodossa.

REAL MEAL – MEAL REPLACEMENT

Perinteisesti on puhuttu ateriankorvikkeista tai ”Mass gainereista”, joista Real Meal
lukeutuu ehdottomasti enemmän ensimmäiseen. Real Meal sisältää laadukkaan valikoiman
eri ravinteita, eikä ole vain ahdettu täyteen sokeria ja halpaa proteiinia kuten monet
massajuomat. Real Mealilla voit korvata kiireessä päivittäisen aterian, tai jopa sisällyttää sen
normaaliin ruokavalioosi pysyväksi päivittäiseksi ateriaksi helpottamaan kaloreiden saantia,
koska ainekset tulevat oikeista ruoka-aineista.

Real Meal sopii kaikille, jotka tarvitsevat nopeaa ja helppoa ateriaa, oli tilanne mikä tahansa!

Periaatteessa Real Mealin käyttöön ei ole mitään ”rajoituksia”, mutta lähtökohtaisesti kannattaa tietysti suosia prosessoimatonta oikeaa ruokaa päivittäin ja täten suosittelemme käyttämään Real Mealia ateriana max. 1-2 kertaa päivässä.

Sekoita omiin tavoitteisiisi sopiva annos Real Mealia runsaaseen veteen ja nauti!

Tässä muutama esimerkki annostuksesta:


50g annos sisältää n. 19g proteiinia, 20g hiilihydraattia, 1.5g rasvaa ja 176 kaloria.
75g annos sisältää 28,5g proteiinia, 30g, hiilihydraattia, 2,1g rasvaa ja 267 kaloria.
100g annos sisältää 38g proteiinia, 40g hiilihydraattia, 2,9g rasvaa ja 352 kaloria.

STUPID PUMP – STIM FREE PWO

Kuten Rage Juice, on myös Stupid Pump ennen treeniä nautittava PWO -boosteri. Stupid
Pump on kuitenkin stimulantiton PWO -valmiste eli se ei sisällä elintoimintoja kiihdyttäviä
aineita, kuten kofeiinia, eikä täten samalla tavalla ”piristä” tai vaikuta yöuniin. Stupid Pumpin ainesosat on valikoitu edistämään erityisesti lihasten verenkiertoa ja
hapenottokykyä, taaten maksimaalisen pumpin ja edelleen focuksen treenissä.

Stupid Pump sopii kaikille treenaajille, jotka kaipaavat extra focusta ja pumppia treeniin,
mutta eivät välttämättä halua piristävää vaikutusta boosteriltaan. Jotkut treenaavat myöhään illalla ja toisille kaikki stimulantit eivät sovi. Tällöin stimulantiton boosteri, kuten
Stupid Pump on ehdottomasti paras vaihtoehto!

Toisin, kuin stimulantillisissa PWO -valmisteissa, Stupid Pumpin käytössä ei ole samanlaista
suositusta, että siitä pitäisi pitää välillä taukoa koska se ei sisällä stimulantteja joille elimistö
pääsisi toleranssia rakentamaan. Täten voit käyttää Stupid Pumppia huoletta vaikka joka
treenissä. Toinen hyvä tapa hyödyntää Stupid Pumppia on esimerkiksi silloin, kun pidät
taukoa Rage Juicen käytöstä ja haluat silti hyödyntää pumppia ja focusta edistävät ainesosat tehokkaaseen treeniin!

KING AMINO – GLUTAMINE

Glutamine eli suomeksi glutamiini on runsain ja eniten tarvittu aminohappo elimistössämme. Se luetaan niinsanottuihin ehdollisiin välttämättöihin aminohappoihin, mikä tarkoittaa sitä, että kehomme pystyy tuottamaan sitä itse, mutta tarvitsee sitä isoissa määrin. Sen lisäksi, että glutamiini voi tehostaa palautumista ja ehkäistä lihasten kipeytymistä kovasta treenistä, on sen todettu
parantavan mm. kehon immuunijärjestelmää, aivojen toimintaa ja ruuan sulatusta.

Glutamiinilisä sopii kaikille treenaajista treenaamattomiin, mutta erityisesti kovien
treenaajien kannattaa sitä suosia pitääkseen huolen, että kropan glutamiinivarastot ovat
tarpeeksi korkealla tasolla treenistä palautumiseen.

Glutamiinia voi ja on suotavaakin nauttia joka päivä.

Voit sekoittaa Glutamiinin aamulla veteen ruuansulatusta edistämiseksi tai treenin yhteydessä PWO:na Rage Juicen tai Stupid Pumpin sekaan, tai palautusjuomaan Gain Soupin
sekaan. King Amino – L-Glutamiini on mautonta eli sen voi huoletta sekoittaa mihin tahansa.

HEALTHY STUFF – MULTIVITAMIN

Healthy Stuff on todella vahva ja monipuolinen multivitamiini tukemaan päivittäistä
vitamiinien ja hivenaineiden saantia. Multivitamiineja on markkinoilla monia, mutta harva kuitenkaan sisältää oikeasti järkeviä määriä tarvittavia ainesosia, se ei kuitenkaan ole
ongelma Healthy Stuffin tapauksessa! Jopa monipuolisessa ruokavaliossa syntyy nykyään
tiettyjä vitamiinipuutoksia, koska prosessoinnin ja tehotuotannon myötä moni ruoka-aine
on menettänyt ravintosisällöstään tärkeitä vitamiineja ja hivenaineita. Huoli on siis erityisen
suuri, jos ruokavalio ei edes ole kovin monipuolinen!

Healthy Stuff sopii jokaiselle, joka haluaa täydentää ja varmistaa, että päivittäinen vitamiinien ja hivenaineiden saanti on riittävällä tasolla!

Healthy Stuffia voit käyttää huoletta joka päivä ympäri vuoden.

Ota 2 kapselia esim. aamupalan yhteydessä!

FATTY PILLS – OMEGA-3

Fatty Pills on todella vahva Omega-3 ravintolisä ja sisältääkin huomattavasti enemmän sitä
itseään eli EPA/DHA rasvahappoja, kuin esimerkiksi perus marketeista saatavat Omega valmisteet. Keho ei itse pysty tuottamaan Omega-3 rasvahappoja, joten ne on saatava
ravinnosta tai lisäravinteista. Harva meistä kuitenkaan syö tarpeeksi kalaa, mereneläviä tai
chia-siemeniä, jotka ovat hyviä Omega-3 rasvahappojen lähteitä ja täten se on yksi suositeltavimpia ja tärkeimpiä ravintolisiä lähestulkoon kelle tahansa. Omega-3 rasvahapoilla on lukuisia todettuja terveyshyötyjä, mm. positiiviset vaikutukset sydänterveyteen, kolesteroliin, näköön, verenpaineeseen, vastustuskykyyn, tulehduksiin ja
sen on jopa joissain tutkimuksissa todettu vähentävän masennuksen riskiä!

Lähtökohtaisesti aivan kaikille jotka haluavat pitää parempaa huolta terveydestään ja suorituskyvystään! Korkea Omega-3:n käyttö voi kuitenkin ohentaa verta ja täten aiheuttaa esimerkiksi joissain leikkaus- tai sairaustapauksissa isompaa riskiä verenvuodolle, mutta näissä tapauksissa lääkärit kyllä suosittelevat etukäteen Omega-3 valmisteiden käytön lopettamista.

Ympäri vuoden ja joka päivä!

Nauti 2-3 kapselia päivässä ruokailun yhteydessä!